Hírlevél 2017. május

2017. májusi  közlekedési korlátozások Magyarországon: így alakul a nehéz-tehergépjárművek tilalmi órarendje Magyarországon:

2017. április 29. (Szo) 22:00 órától » 2017. május 1. (H) 22:00 óráig

2017. május 6. (SZO) 22:00 órától » május 7. (V) 22:00 óráig

2017. május 13. (SZO) 22:00 órától » május 14. (V) 22:00 óráig

2017. május 20. (SZO) 22:00 órától » május 21. (V) 22:00 óráig

2017. május 27. (SZO) 22:00 órától » május 28. (V) 22:00 óráig

KIVÉTELEK MAGYARORSZÁGON — Márciusra a kivételek itthon nagy vonalakban a megszokottak. Habár volt kisebb jogszabályváltozás 2014 decemberében, azonban továbbra is mentességet élveznek az élő állatot, friss tejet, tejterméket, friss és fagyasztott húst és hústerméket, friss pékárut, gyorsan romló élelmiszert, tojást, valamint friss, nyers, nem fagyasztott, nem szárított, nem feldolgozott zöldséget és gyümölcsöt, gabonát stb. szállító — illetve ilyen szállítási cél érdekében a fel- és lerakóhely között, továbbá azok és a telephely viszonylatában üresen közlekedő — tehergépkocsik.

Fokozottan ellenőrzik a tehergépjárművek sebességét Európában

A fuvarozó vállalkozásoktól kapott jelzések alapján tájékoztatjuk Önöket, hogy a hatóságok fokozottan ellenőrzik a gépjárművek sebességét Európában. A fix telepítésű és mobil traffipax berendezések felvételei alapján a bírságokat akár fél éves csúszással is megküldik a szabálysértőknek!

Kérjük, hogy tájékoztassák a gépkocsivezetőiket arról, hogy a sebességhatárokra és a területi korlátozásokra vonatkozó előírások betartására fokozottan ügyeljenek.

Ideiglenesen visszaállítják a határellenőrzéseket Portugáliában

Ferenc pápa fatimai látogatása miatt 2017. május 10. és 14. között ideiglenesen visszaállítják a határellenőrzéseket Portugáliában. A május 12-13 közötti látogatás kapcsán nagy tömegre számítanak, így a portugál hatóságok úgy döntöttek, hogy időszakosan újra ellenőrzik az okmányokat a határon.

Az ellenőrzések május 10. 00:00 órától május 14. 00:00-ig lesznek érvényben. Ebben az időszakban a határátkelőhelyeknél megnövekedett várakozási időre lehet számítani, a következő forgalmasabb pontokon:

Valença – Viana do Castelo
Vila Verde da Raia – Chaves
Quintanilha – Bragança
Vilar Formoso – Guarda
Monfortinho – Castelo Branco
Marvão – Portalegre
Caia – Elvas
Vila Verde de Ficalho – Beja
Vila Real de Santo António

Lengyelország bevezette a SENT nevű rendszert, május 1-jén kezdhetik a büntetéseket

Lengyelországban bevezették a közúti szállítmányokat bejelentő és megfigyelő rendszert, a SENT–et. A közúti áruszállítás ellenőrzésére létrehozott rendszerről szóló törvény 2017. április 17-én lépett hatályba, a büntetéseket május 1-jén kezdhetik meg.

Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Lengyelország által bevezetett  SENT rendszer, a magyar EKAER megfelelője, már működik. A bejelentési kötelezettség a Lengyelországból és Lengyelországba irányuló fuvarok MELLETT a tranzitszállításokra IS vonatkozik. A bejelentést az erre a célra létrehozott honlapon tehetik meg, mely jelenleg lengyel, angol és orosz nyelven érhető el.

Letölthető segédlet a SENT rendszer használatához

Nagyon fontos: Az SENT rendszer honlapjának használatához regisztrációra van szükség.
A bejelentés módosításához, kiegészítéséhez 2 kód – egy 18 jegyű SENT-kód és egy 7 vagy 8 jegyű Carrier Key – szükséges.
A Lengyelország területére export vagy import feladatot végző fuvarozóknak mindkét kódot meg kell kapniuk az áru feladójától vagy az áru címzettjétől (átvevő alany), hogy a bejelentést ki tudják egészíteni a fuvarozóktól kért adatokkal. A kódokat Lengyelország területén kezdődő áruszállítás esetén a feladó alany, Lengyelország területén végződő áruszállítás esetén pedig a átvevő alany adja át a fuvarozónak.

A honlap bejelentkezési linkje: https://puesc.gov.pl/en/sent-formularze

HOLNAPON az alábbi, a Közúti Áruszállítás Ellenőrző Rendszer (SENT) online kitölthető űrlapjai találhatók meg (kiemeltük, ahol fuvarozói kötelezettség felmerül):

1. LENGYELORSZÁG TERÜLETÉN KEZDŐDŐ ÁRUSZÁLLÍTÁS BEJELENTÉSE AZ ÁRUT FELADÓ ALANY RÉSZÉRŐL

 • Bejelentés kitöltése – Kitöltésre kötelezett a feladó
 • Bejelentés aktualizálása / törlése / lezárása – Kötelezett feladó, átvevő, fuvarozó

2. LENGYELORSZÁG TERÜLETÉN VÉGZŐDŐ ÁRUSZÁLLÍTÁS BEJELENTÉSE AZ ÁRUT ÁTVEVŐ ALANY RÉSZÉRŐL

 • Bejelentés kitöltése – Kitöltésre kötelezett az átvevő
 • Bejelentés aktualizálása / törlése / lezárása – Kötelezett átvevő, fuvarozó

3. LENGYELORSZÁGON KÍVÜLI ORSZÁGBAN KEZDŐDŐ ÉS LENGYELORSZÁG TERÜLETÉN KÍVÜL VÉGZŐDŐ (TRANZIT) ÁRUSZÁLLÍTÁS BEJELENTÉSE A FUVAROZÓ RÉSZÉRŐL

4. A SZÁLLÍTMÁNY STÁTUSZÁNAK ELLENŐRZÉSE

 • Bejelentés státuszának ellenőrzése – fuvarozó

A bejelentésre kötelezett áruk

Folyékony üzemanyagok, ebben: motorbenzinek és dízelolaj, biodízel; kenőolajok, üzemanyag adalékok, etilalkohol bázisú fagyállók, hígítók és oldószerek,  részben és teljesen denaturált szesz, szárított dohány, azaz olyan termékek, amelyek gyakran képezik a szabálytalan áfa- és jövedékiadó-elszámolások, csalások tárgyát, ezáltal a legnagyobb veszteségeket okozzák az állami költségvetésnek.
A teljes listát itt találja >>   BEJELENTÉSKÖTELES TERMÉKEK LISTÁJA
A lista tagjaink számára elérhető, a honlapra való bejelentkezés után.
Az „érzékeny termékek” listáját szükség esetén kiegészítik.

A törvény nem vonatkozik

 • a zárjeggyel ellátott, az egyedi kiszerelésű termékekre,
 • sem az 500 kg (vagy 500 liter) mennyiség alatti szállítmányokra.
 • Kivételt képeznek a postai küldemények és a katonai ill. nemzetközi szervezetek céljára/járműveivel végzett szállítások is.

Szankciók

Az ellenőrzést az útdíjfizetés felügyeletére jogosult szolgálatok – a rendőrség, a közlekedési felügyelet (ITD), illetve a vám- és határőrség – végezhetik.

 • A feladó ill. átvevő cég általi bejelentés hiányában vagy valótlan adatokat tartalmazó bejelentés esetén a szállítmány értékének 46%-át kitevő, de nem kevesebb, mint 20 000 zloty pénzbüntetés szabható ki.
 • Ha a szállítmányozó elmulasztja a bejelentést, az 20 000 zloty pénzbüntetést von maga után. Amennyiben a bejelentés adatainak kiegészítésében vagy aktualizálásában van mulasztás, akkor 5000 zloty bírság róható ki.
 • Amennyiben a rakomány nem felel meg fajtája, mennyisége, tömege, térfogata szempontjából a bejelentett adatoknak, vagy az áruszállítmány emelt kockázattal jár, a jármű vámzárral látható el, illetve ha nem történt meg a szállítmány bejelentése – a jármű és/vagy csak a rakomány lefoglalható.

A gépkocsivezető felelőssége arra terjed ki, hogy a referenciaszám (vagy az azt helyettesítő dokumentumok) nélkül nem indulhat el, ellenkező esetben a pénzbüntetés 5000-7500 zloty lehet.

Türelmi időszak

A büntetéseket 2017. május 1. után kezdik el kiszabni.

Norvég minimálbér

Az IRU titkársága arról tájékoztatott, hogy 2015. július 1-től kötelező a 3,5 tonna feletti járművek vezetőinek óránkét 176,65 norvég korona munkabért fizetni Norvégiában. Ezt az összeget az úgynevezett „étkezési hozzájáruláson” felül kell kifizetni a gépkocsivezetőknek.
Az “étkezési ráta” az a minimális összeg, amelynek adómentes kifizetését engedélyezik a norvég hatóságok (307 norvég korona, kb. 35,35 euro). Minden az országban töltött 8 óra után ennek az összegnek az harmadát kell kifizetni a gépkocsivezetőnek és július 1-ét követően ezen felül még 18,23 eurót is ki kell fizetni a gépkocsivezetőknek óránként.

A rendelet szövege kizárólag norvég nyelven itt érhető el:

https://www.regjeringen.no/nb/dep/asd/org/nemnder-styrer-rad-og-utvalg/permanente-nemnder-rad-og-utvalg/tariffnemnda/vedtak/2015/protokoll-32015/id2413722/

A rendelet előírásait, a fuvarfeladat típusától függetlenül, azoknak a norvég vagy külföldi vállalkozásoknak kell betartaniuk, amelyek norvég jogalannyal állnak szerződéses viszonyban.

A rendelet értelmében a megbízónak kötelessége megbizonyosodni arról, hogy a fuvarozó vállalkozás betartja az előírásokat.

A rendelet nem vonatkozik a sajátszámlás vállalkozásokra.

Újabb lehetőség a TIR-EPD alkalmazásban

Az IRU-tól érkezett tájékoztatás alapján értesítjük Önöket, hogy a TIR-EPD alkalmazás egy újabb funkcióval bővült.

Megfelelve a lett vámhatóság által támasztott követelményeknek (melyekről korábbi hírlevelünkben már tájékoztattuk Önöket), a TIR-EPD alkalmazás már lehetővé teszi, hogy a vámhatóság részére továbbítandó dokumentumokat feltöltsék a rendszerbe.

A funkció a „Küldemény” lapon, a “Vámhatóságnak elküldendő fájl mellékletek” elnevezésű új szekcióban található (a képen zöld színnel bekeretezve).

E-útdíj MAGYARORSZÁGON  

2013. július 1-től működik a viszonylati jegy váltása és az OBU  fedélzeti egység értékesítése és regisztrálása a HU-GO rendszerben a határokon lévő IBUSZ Irodáinkban !

www.ibuszvam.hu

HU-GO angol és német nyelvű ügyfelei 08.00 és 16.00 óra között hívhatják a call centert.

06-40-40-50-60

(helyi tarifával hívható Magyarországról

+36-36-587-500
(külföldről normál díjszabás szerint hívható)

Balesetmentes közlekedést kívánunk !

IBUSZ Vámügynökség

www.ibuszvam.hu

Kategória: Magyar