Hírlevél 2017. november

2017. novemberi közlekedési korlátozások Magyarországon: a „kamionstop”, azaz a 7,5 tonna legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó tehergépjárművek közlekedési korlátozása — mind belföldeseknek, mind pedig nemzetköziseknek — szombatonként 22:00 órakor kezdődik, és vasárnaponként 22:00 óráig tart.

A kamionstop őszi rendje szerint

Idén szeptember 1-jétől is kezdetét vette a kamionstop őszi rendje. Ez annyit tesz, hogy a 7,5 tonna legnagyobb megengedett össztömeg feletti tehergépjárműveknek szombatonként nem délután, hanem csak szombat este, 22:00 órától kell megállniuk. A korlátozás a belföldi és nemzetközi viszonylatban haladókra egyaránt vonatkozik.

Nehéz tehergépjárművekkel tehát szeptemberben hazánk útjain közlekedni tilos a következő napokon:


Novemberben tehát így alakul a nehéz-tehergépjárművek tilalmi órarendje Magyarországon:

2017. október 31. (K) 22:00 órától » november 1. (SZE) 22:00 óráig

2017. november 4. (SZO) 22:00 órától » november 5. (V) 22:00 óráig

2017. november 11. (SZO) 22:00 órától » november 12. (V) 22:00 óráig

2017. november 18. (SZO) 22:00 órától » november 19. (V) 22:00 óráig

2017. november 25. (SZO) 22:00 órától » november 26. (V) 22:00 óráig

KIVÉTELEK MAGYARORSZÁGON — Szeptemberben a kivételek itthon nagy vonalakban a megszokottak. Habár volt kisebb jogszabályváltozás 2014 decemberében, azonban továbbra is mentességet élveznek az élő állatot, friss tejet, tejterméket, friss és fagyasztott húst és hústerméket, friss pékárut, gyorsan romló élelmiszert, tojást, valamint friss, nyers, nem fagyasztott, nem szárított, nem feldolgozott zöldséget és gyümölcsöt, gabonát stb. szállító — illetve ilyen szállítási cél érdekében a fel- és lerakóhely között, továbbá azok és a telephely viszonylatában üresen közlekedő — tehergépkocsik.

FONTOS! Ha Ön romlandó élelmiszert szállít vagy fuvaroz, a menetokmányon mindenképpen legyen feltüntetve, hogy „romlandó” (külföldön angolul: „perishable”)! Szintén lényeges, hogy a mentességek egyes eseteiben a tehergépjármű vezetőjének menetokmányként a fedélzeten kell tartania a megbízó vagy a szállító által kitöltött iratot, azaz a kormányrendelet 4. melléklete szerinti tartalommal kiállított nyilatkozatot..

Cseh nyelvű munkaszerződést kérnek a cseh ellenőrök!

A 96/71/EK kiküldetési irányelv és végrehajtási irányelvének általános rendelkezéseit – ahogy minden tagállam – Csehország is átültette a hazai jogrendjébe, azok már 2017. április 1. napjától hatályosak.

Újdonság azonban, hogy az IRU-tól kapott információ szerint ezeket annyiban a közúti fuvarozásra vonatkozóan is elkezdték ellenőrizni, hogy a munkavállaló gépkocsivezetőktől a hatóságok közúti ellenőrzés során megkövetelhetik a cseh nyelvre lefordított munkaszerződés bemutatását, valamint az A1 jelű igazolást.

Amennyiben a szükséges dokumentumokat nem tudják a közúti ellenőrzéskor bemutatni, úgy 500 000 cseh koronáig (kb. 20 000 EUR) terjedő bírság kiszabását tették lehetővé.

Jelenlegi értesüléseink szerint eddig bírságot nem szabtak ki, csupán szóbeli figyelmeztetést alkalmaztak.

A hír hallatán azonnali megerősítésért és magyarázatért fordultunk a cseh társegyesületünkhöz, hiszen ők a legfontosabb partnereink közé tartoznak a kiküldetési szabályok (nemzeti minimálbérek) elleni, egyre reménytelenebbnek látszó küzdelemben. A CESMAD Bohemia az információt megerősítette, országa eljárását maga is némileg ellentmondásosnak gondolja.

Téli felszerelésre vonatkozó előírások Bulgáriában

November 15. és március 1. között az alábbi – téli felszerelésekre vonatkozó – előírások érvényesek Bulgáriában.

Hóláncok

A téli időszakban a Bulgáriába belépni kívánó járműveknek legalább egy pár hóláncot kell szállítaniuk a fedélzetükön. Az időjárási viszonyoktól függően az illetékes hatóságok bizonyos útszakaszokon elrendelhetik a láncok használatát legalább két meghajtott kerékre. A hólánc kötelező használatát közlekedési táblák jelzik az adott útszakaszokon.

Téligumik

November 15. és március 1. között a bolgár utakon téligumiabroncsokkal, vagy 4 mm-t meghaladó profilmélységű gumiabronccsal lehet közlekedni. A szöges gumik használata tilos!

Szankció

Az előírások be nem tartása 50 BGN (26 EUR) bírságot von maga után, illetve a gépjárművet ideiglenesen, a megfelelő abroncsok beszerzéséig feltartóztathatják.

Amennyiben hólánc nem található a fedélzetén, a gépjármű nem közlekedhet az erre vonatkozó jelzéssel ellátott utakon.

A cseh hatóságok azonban azon a véleményen vannak, hogy intézkedésükkel sikerül majd még jobban rámutatni a kiküldetési előírások közúti fuvarozásban történő alkalmazásának „abszurditására”.

Nagy-Britanniában ellenőrzik a 45 órás pihenőidő megfelelő eltöltését

2017. október 31-ig a DVSA nevű hatóság alkalmazottai csak figyelmeztetéseket adnak ki, de november 1-jétől bírságokat szabnak ki azon gépjárművezetők részére, akik a heti rendszeres pihenőidejüket a hivatalos pihenőhelyeknek kijelölt zónán kívül töltik. Pihenőhelynek minősülnek például a szervizterületek, illetve a teherautó-parkolók.

A hatóságok tájékoztatása szerint nem a 45 órás pihenőidő kabinban való eltöltése tiltott, hanem azt büntetik, ha a gépjármű nem a hivatalos pihenőhelynek kijelölt helyeken tartózkodik.

A kiróható szankciók: 300 £ bírság megfizetése

a gépjárművezető vezetéstől való eltiltása, amíg a rendes pihenőidejét erre alkalmas helyen el nem tölti (például a kabinon kívül, vagy egy erre kijelölt helyen)

az üzemben tartó feljelentése az engedélyeit kibocsájtó hatóságnak, beleértve a külföldieket is

A kabinban, de nem a kijelölt pihenőhelyen eltöltött “rendes pihenőidő” (beleértve a hosszabbított heti pihenőidőt, amelyet egy előző csökkentett pihenőidő kompenzálásáért iktatnak be) nem számít pihenőidőnek.

A hatóságok tájékoztatása alapján csak a legutolsó heti pihenőidőt ellenőrzik, visszamenőleg nem büntetnek!

Határozatlan ideig zárva az olaszországi Tenda-hágó (Col de Tende / Colle di Tenda)

Az IRU és az olasz társegyesület tájékoztatása szerint tilos a közlekedés az olaszországi Tenda-hágón, Ventimiglia és Cunéo között a nehéz tehergépjárművek számára.

Jelenleg nem áll rendelkezésükre több információ a korlátozás okáról, vagy időtartamáról.

Hollandia – intenzívebb ellenőrzés kezdődött a 45 órás pihenőidő kabinban töltésének tilalma miatt

Hollandiában intenzívebb ellenőrzések kezdődtek a 45 órás pihenőidő kabinban való eltöltésének tilalmával kapcsolatban. A szabály az egész országban érvényes, ugyanakkor a holland társegyesületünk tájékoztatása szerint jelenleg egyetlen régióban, Bergen op Zoom  város területén és Breda környékén, a belgiumi határ közelében kezdődtek meg a tényleges ellenőrzések, egy helyi szabályozásnak köszönhetően.

A fenti témával kapcsolatban 2017. október 13-án a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Jármű Módszertani Hatósági Főosztálya is tartott egy tájékoztatást, amelyen részt vett az MKFE munkatársa is. Az NFM jelezte, hogy a holland közlekedési hatóság az ellenőrzésekről és a helyi szabályozásról rövidesen kiad egy több nyelven – mások mellett magyarul is elérhető – tájékoztatót, amelyet az MKFE is elérhetővé tesz majd tagjai számára. A tájékoztatón elhangzott, hogy jogsértés esetén 1500 eurós büntetést szabhatnak ki a holland hatóságok.

Az NFM jelezte, hogy a 45 órás pihenőre vonatkozóan 2017. november 1-től Angliában is várható az ellenőrzések szigorítása. Ott a büntetés mértéke 300 font lesz, és a szabálysértő járműveket a 45 órás pihenő szabályos eltöltésére kötelezik majd.

E-útdíj MAGYARORSZÁGON  

2013. július 1-től működik a viszonylati jegy váltása és az OBU  fedélzeti egység értékesítése és regisztrálása a HU-GO rendszerben a határokon lévő IBUSZ Irodáinkban !

www.ibuszvam.hu

HU-GO angol és német nyelvű ügyfelei 08.00 és 16.00 óra között hívhatják a call centert.

06-40-40-50-60

(helyi tarifával hívható Magyarországról

+36-36-587-500
(külföldről normál díjszabás szerint hívható)

Balesetmentes közlekedést kívánunk !

IBUSZ Vámügynökség

www.ibuszvam.hu

Kategória: Magyar