E-útdíj tájékoztató (H)

2013. július 1-jétől Magyarországon is bevezetik a megtett úttal arányos elektronikus útdíjszedési rendszert.

A díjfizetési kötelezettség a 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépjárművekre vonatkozik. A megtett úttal arányos díjfizetés mértéke függ a használt úttípustól (autópálya, autóút vagy főút), a gépjármű kategóriájától (J2, J3, J4) és környezetvédelmi besorolásától is.

A 3,5 tonna legnagyobb megengedett össztömeg feletti járművek kategóriákba sorolása tengelyszám alapján történik: a J2-be a kéttengelyes, a J3-ba a három, míg a J4 kategóriába a négy (vagy több) tengellyel rendelkező járművek kerülnek.

Az úthasználat bruttó díja (Ft / km)

Környezetvéd.kategória J2 díjkategória J3 díjkategória J4 díjkategória
Gyorsforg. Főút Gyorsforg. Főút Gyorsforg. Főút
A (≥ EURO III.) 42,41 18,04 59,52 31,23 86,70 54,07
B (EURO II.) 49,89 21,23 70,02 36,75 108,38 67,60
C (EURO I.) 57,38 24,41 80,53 42,26 130,06 81,11

Az autóbuszok (B2) és a D1-es kategóriába tartozó járművek továbbra is az e-matricás rendszerben vásárolhatnak úthasználati jogosultságot.

Hogyan lehet útdíj bevallást tenni az új rendszerben?

Kétféle módon lehet útdíj bevallást tenni:

(1) Fedélzeti eszközzel

(2) Előre megváltott viszonylati jeggyel

 

Fontos tudnivaló, hogy az útdíj szolgáltatónál (ÁAK) történő regisztráció nélkül csak a második esetben lehet úthasználati jogosultságot váltani. Regisztrálni várhatóan 2013. június 20-tól lehet a rendszer hamarosan induló ügyfélszolgálati portálján (www.hu-go.hu) és az arra kijelölt értékesítési pontokon, így az IBUSZ Vámügynökség minden határirodájában. (www.ibuszvam.hu)

1. Fedélzeti eszköz

Azok számára, akik gyakran használják a hazai díjköteles útszakaszokat, kényelmes megoldást jelenthet a jellemzően flottakövető fedélzeti eszközzel történő bevallási módszer. Alkalmazásának előfeltétele, hogy a felhasználó előzetesen regisztráljon az útdíj szolgáltatónál (ÁAK), vagy értékesítési partnerénél és szerződést kössön.

A felhasználók előre történő fizetéssel (prepaid) egyenlíthetik ki tartozásukat, ami azt jelenti, hogy a regisztráció során létrehozott folyószámlát előre fel kell tölteniük. Ennek egyenlege biztosít ugyanis fedezetet a díjköteles utak használatához.

2. Előre megváltott viszonylati jegy

Az úthasználóknak a HU-GO rendszer interneten elérhető ügyfélszolgálati felületén (a hamarosan induló www.hu-go.hu oldalon) vagy az országban létesítendő értékesítési pontokon, a viszonteladónál (www.ibuszvam.hu) lehetősége lesz előre megtervezni az útvonalát. Ehhez a kezdő és végpontok (valamint maximum négy érintési pont) térképes kijelölése mellett a járműre vonatkozó legfontosabb adatok megadására van szükség (rendszám, felségjel, környezetvédelmi osztály, tengelyszám, legnagyobb megengedett össztömeg, kamionstop nyilatkozat, gépjármű magassága).

A viszonylati jegyet a díjköteles úthasználat előtt kell megvásárolni (maximum 30 nappal korábban szerezhető be). Az elővételben megvásárolt viszonylati jegy 2 naptári napig, közvetlenül a díjköteles szakaszok igénybevétele előtt megvásárolt viszonylati jegy pedig a következő naptári nap végéig lesz érvényes, és mindkét esetben kizárólag a megtervezett útvonalra biztosít egyszeri használati jogosultságot.

Ez a szolgáltatás azoknak előnyös, akik nem rendszeresen, de előre megtervezett útvonalakon kívánják használni a magyarországi díjköteles útszakaszokat.

Díjellenőrzés

A magyarországi UD rendszerben a jogosulatlan úthasználat kiszűrése fixen telepített díjellenőrző állomásokon, hordozó járművekbe telepített mobil díjellenőrző berendezések segítségével fog történni.

A jogosulatlan úthasználókkal szembeni fellépés a Rendőrség feladata lesz.

A jogosulatlan úthasználat szankciója közigazgatási bírság lesz.